به منظور تبادل اطلاعات علمی، صنفی و گفتگوی بین همکاران محترم و فارغ التحصیلان در مقاطع و رشته های مختلف تحصیلی جامعه آزمایشگاهی و همچنین دانشجویان گرامی، این تالار ایجاد گردیده است.
- شما می توانید با وارد نمودن نام، نام خانوادگی، پست الکترونیک و رشته تحصیلی دیدگاه و پرسش خود را مطرح نمایید.
- نشانی پست الکترونیک شما نزد وب سایت محفوظ است و برای بازدیدکنندگان نمایش داده نخواهد شد.
- خواهشمند است دیدگاه و یا پرسش خود را تنها در قالب امور علمی، شغلی و تحصیلی بیان فرمایید، بدیهی است مطالب خارج از این چهارچوب، موضوعات حاوی مطالب تبلیغاتی و یا الفاظ ناشایست، نمایش داده نخواهد شد.
- هر زمان دیدگاه - پرسش - پاسخی تازه در تالار وارد شود، برای تمام اشخاصی که آخرین اخبار وب سایت را دریافت می نمایند، ایمیل اطلاع رسانی تالار گفتگو ارسال خواهد شد.
- هر 50 دیدگاه در یک صفحه نمایش داده خواهد شد. برای مشاهده سایر پیام ها به صفحات قبلی مراجعه فرمایید.
-شما می توانید برای استفاده همکاران و یا بحث و تبادل نظر، تصاویر علمی، فایل های علمی با ذکر منبع و یا لینک مقالات در نشریات و سایت های علمی را با ارسال به پست الکترونیک وب سایت به نشانی آدرس ایمیل جهت جلوگیری از رباتهای هرزنامه محافظت شده اند، جهت مشاهده آنها شما نیاز به فعال ساختن جاوا اسکریپت دارید ، به نام ارسال کننده ، در تالار گفتگو به اشتراک بگذارید. لینک سایت های تجاری ، تبلیغاتی و شرکت ها نمایش داده نخواهد شد. برای مشاهده به بخش فایل ها - لینک های آموزشی مراجعه فرمایید. شماره فایل - لینک آموزشی با شماره دیدگاه در تالار یکسان است.
1395/07/27
تازه کردن لیست دیدگاه ها
ضمن عرض خسته نباشد خدمتت تک تک استادان گرامی ،
بنده در یک دوراهی انتخاب رشته بین ۲رشته ی ژنتیک و بیوشیمی بسیار مرددهستم ، باتوجه به اینکه قصدادامه ی تا مقاطع بالاتر رادارم و نیز بازارکار و ... برایم بااهمیت است لطفا بنده را درین راه راهنمایی بفرمایید.. اکنون برای ارشد انتخاب رشته قصد دارم انجام بدم و بسبار نیازمند راهنمایی از منبع باتجربه و تحصیل کرده هستم لطفا کمکم کنید ...
قبلا از پاسخگویی و راهنماییتان نهایت سپاس گذاری را دارم .
لطفا در مورد روش استفاده از داده هاي Peer group توضيح فرماييد .
شنبه 24 مهرماه 1395 آخرین روز مسئولیت اینجانب
به عنوان مدیر علمی وب سایت انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی
و همکار محترم و کوشا سرکار خانم بطحائی به عنوان مسئول اجرایی و فنی وب سایت انجمن بود.
اینجانبان از ابتدای راه اندازی این وب سایت در تیرماه 1390 به مدت پنج سال و سه ماه این مسئولیت را به عهده داشته ایم.
طی این مدت 992 مقاله و خبر علمی ، 174 نشریه خارجی ، 73 راهنما و روش ، 71 گرافیک اطلاع رسانی ، 98 مقاله و 90 کتاب از همکاران دکترای علوم آزمایشگاهی ،355 پیوند علمی ، 419 خبر فارسی و همچنین اخبار آموزشی ، اطلاع رسانی و ...... در سایت قرار گرفته است.
در طی هفته بین 2 تا 3 بار اخبار وب سایت برای مشترکان ارسال می گردید.
همچنین از سال 1389 تا 1395 فایل های سخنرانی و آموزشی برنامه های مدون ، غیر مدون ، محورها و کارگاه های کنگره ارتقا کیفیت در سایت قرار گرفته است. بعضی از این فایل ها بیش از چند ده هزار بار بازدید و دانلود شده اند. 31 شماره آزمایشگاه و تشخیص، نشریه علمی انجمن نیز در سایت قرار گرفته است. در بخش تالار گفتگو تاکنون 544 پیام قرار گرفته است.
در این مدت تلاش شده است به روز رسانی های سایت فارسی و لاتین ، روزانه انجام شود . تاریخ راه اندازی هر بخش نیز در ابتدای آن بخش قید شده است . آرشیو وب سایت مجموعه کاملی است ، شامل تمام موارد و مقالاتی که از تیر ماه 90 در سایت قرار گرفته است . تا کنون هیچ مطلبی حذف نشده است و در هر مورد تاریخ قرار گیری در وب سایت قید شده است.
انتخاب تمام مقالات علمی ، نشریات خارجی، راهنما ها ، گرافیک های اطلاع رسانی ، تصاویر علمی و پیوندها توسط اینجانب انجام شده است بجز در مواردی که همکاران محترم مقاله ای را ارسال نموده باشند که در این موارد اسامی این بزرگواران در کنار مقاله ارسالی قید شده است. به هر روی اگر نقص و کوتاهی طی این مدت وجود داشته است ، دوستان گرامی بر اینجانب خواهند بخشید.
از همکاری بسیار مناسب و صمیمانه شرکت ایران وب هاست ، پشتیبان محترم وب سایت انجمن در 5 سال گذشته کمال سپاس گزاری را داریم .
بزودی وب سایت انجمن با مدیر و مسئول جدید به فعالیت خود ادامه خواهد داد. همچنین به درخواست اینجانب هسته مرکزی وب سایت ارتقا یافته است. امیدوارم هر چه زودتر وب سایت جدید با طراحی جدید در دسترس همکاران قرار گیرد و مطالب قبلی نیز همچنان قابل دسترس باشند.
با احترام ، بابک ولی زاده
دکترای علوم آزمایشگاهی
سه شنبه ، 27 مهر ماه 1395
با سلام و تشکر از زحمات شما و همه دست اندکاران گرامی
لطفا آدرس "شبکه تلگرام صنفی و علمی" را بفرمایید.
با تشکر
پنج شنبه اول مهرماه 1395 ، چهار سال از شروع فعالیت تالار گفتگو می گذرد.
طی 4 سال ، 541 پیام در این تالار نمایش داده شده است.
314 پیام در سال اول ، 123 پیام در سال دوم ، 70 پیام در سال سوم و 33 پیام در سال چهارم.
امسال فقط 3 پیام در تالار گذاشته شده است . شبکه تلگرام صنفی و علمی جایگزین تالار گفتگو شده است.
چنان که در سه سال گذشته در اول مهر ماه در پیام های 314 و 437 و 508 عرض کردم ، از تمام بزرگوارانی که در این تالار مشارکت نموده اند ، سپاس گزاریم . بویژه از استاد ارجمند جناب آقای دکتر حسن بیات که زحمت راهنمایی و پاسخگویی اکثر پرسش های مطرح شده را تقبل نمودند.
شنبه 4 اردیبهشت ماه 1395 دومین سالگرد در گذشت استاد گرانقدر ، جناب آقای دکتر مسعود فلاح پور بود.
یادشان گرامی باد.
یک سوال داشتم. چه منابعی (مقاله یا کتاب یا ..) را برای مدیریت ریسک در آزمایشگاههای ژنتیک پزشکی توصیه می کنید؟
با تشکر فراوان
روز شنبه بیست و یکم فروردین مقالهای با عنوانSigma-metric for HBV به نشانی http://www.westgard.com/sigma-hbv.htm بر روی وبسایت Westgard.com قرار گرفته است که در آن نویسندهی مقاله آقای استن وستگارد، مقالهای از آقای دکتر رضا شاهسیاه و همکارانشان از دانشگاه تهران در بارهی پایش کیفیت در آزمایشهای مولکولی کمی را، که در سال 2013 در مجلهی Virological Methods چاپ شده است، با نگاهی تحسینآمیز بررسی کرده است؛ امری که مایهی خرسندی و افتخار آزمایشگاهیان کشورمان است. از آنجایی که اینجانب به سبب علاقه به مبحث پایش کیفیت، معولا به طور روزانه به وبسایت وستگارد مراجعه میکنم، وظیفهی خود دانستم این خبر را خدمت همکاران دیگر عرض کنم و نیز خدمت آقای دکتر شاهسیاه و همکارانشان تبریک عرض نمایم.
بنده قصد دارم مقاله ارایه بدم
اما موندم از کجا و در چه زمینه ای...
کلا گیج شدمه نیاز به راهنماییتون دارم
با تشکر
از همکاران گرامی کسی می داند که دقیقا چه آزمایش هایی در آزمایشگاه جنرال تشخیص طبی در حیطه بخش ایمونوژی تعریف شده؟ به عبارت دیگر در صورتیکه سه دکتری مثلا بیوشیمی، هماتولوژی و میکروب شناسی بدون حضور دکتری ایمونولوژی مسولین فنی یک آزمایشگاه باشند، مطابق ضوابط، مجاز به انجام چه آزمایش هایی نیستند؟ تست های تومور مارکرها و هورمون ها در حیطه بخش بیوشیمی تعریف می شود یا ایمونولوژی؟
با سپاس
مایل بودم در مورد لوپ های یکبار مصرف موجود در بازار از همکاران با تجربه نظر خواهی کنم . من قبل از سال 93 از لوپ های معمول فلزی برای کشت ادرار استفاده می کردم و هر ماه که لوپ ها را کنترل کیفی می کردم متوجه تغییر شدید در حجم این لوپ ها می شدم . حچم لوپ ها از 2.3 میکرولیتر الی 4 میکرولیتر در تغییر بود که به تبع آن ضرایب لوپ ها نیز دائما در تغییر بودند . با ورود لوپ های یکبار مصرف به بازار و خرید این لوپ ها از نگرانی تغییر حجم لوپ های فلزی مورد استفاده ( حتی در طی یک هفته ) در آمدم ،غافل از این که لوپ یکبار مصرفی که باید 10 میکرولیتر حجم داشته باشد بسته به تکنیک کاربر از 2.8 الی 7.3 میکرولیتر متغیر است . این اعداد را در طی کنترل کیفی لوپ ها ی یکبار مصرف بدست آوردم که با توجه به اختلاف شدید بدست آمده در حجم این لوپ ها می توانیدحدس بزنید که ضرائب لوپ شما برای مثال از 130 تا 350 متفیر خواهد شد ! کنترل کیفی را با چند روش مختلف برداشت نمونه تکرار کردم ( حتی روش استاندارد سازمان بهداشت جهانی یعنی کج کردن نمونه ی ادرار و برخورد لوپ در حد تماس و پر شدن لوپ به خاصیت مویینگی _ نه روش معمول عمودی فرو بردن لوپ ها ) . همکاران گرامی چنانچه شما لوپ های یکیار مصرف را کنترل حجم کرده اید و نتایجی با تکرار پذیری بالا بدست آورده اید اینجانب را راهنمایی فرمایید. آیا بهتر نیست با تکنیک استریل کردن نوک سمپلر و برداشت دقیق حجم مورد نظر کشت ها را انجام دهیم ؟
بنده علاقه مند به رشته بیوشیمی بالینی هستم و قصد دارم ک یک موضوع خاص و ویژه رو برای سمینارم انتخاب کنم اگر امکانش هست راهنمایی بفرمایید. بین نانو بیو انفورماتیک و بیولوژیکال وریشن درون فردی و بین فردی
باتشکر
سلام ممنون از اینکه برای سوال من وقت گذاشتید.
من ترم پنج علوم هستم.علوم پزشکی گناباد می خونم و سمینار به صورت یک واحد درسی ارایه می شود که انتخاب موضوع به عهده ماست و با انتخاب یک استاد راهنما کار را شروع می کنیم.
سمینار به صورت سخنرانی و کنفرانس و نمایش پاور پوینت است با حضور استاد راهنما و استاد داور و دانشجویان همکلاسی و بقیه دانشجویان اگر مایل به حضور باشند و در اخر اساتید و دانشجویان راجب ان سوالاتی می پرسند! مقاله های مختلف راجب موضوع را مورد بررسی قرار می دهیم و البته اگر کسی این موضوع را به صورت طرح دنبال کند هم می تواند ان را ارایه دهد .
من به هماتو و ایمونو علاقه ی بیشتری دارم البته این به این معنا نیست اگر موضوعی جالب در رابطه با بقیه دروس باشد بی میل باشم.
ممنون می شوم اگر منو راهنمایی کنید.
با تشکر از شما برای وقتی که می گذارید.
همکار محترم ، جناب آقای دکتر ناصر تقی نیا
با سلام و احترام
فونت بکار رفته ، فونت معمولی و استاندارد برنامه است
برای گزارش دوره بعد ، افزایش یک فونت بزرگ تر را بررسی خواهیم کرد
ولی در هنگام چاپ ، تعداد صفحات دفترچه و حجم کتابچه افزایش خواهد یافت
و شاید به این دلیل یا مشکلات صفحه بندی و کادر بندی، این تغییرعملی نباشد
در حال حاضر تعدادی از همکاران ، نسبت به زیاد بودن حجم فعلی کتابچه اعتراض دارند
از پیشنهاد و توجه جناب عالی سپاس گزارم
باسلام و آرزوی موفقیت برای شما.
قبل از راهنمایی شما لازم است اطلاعاتی بمن بدهید
1- سال چندم هستید و از کدام دانشگاه؟
2- درس سمینار در دانشگاه شما به چه صورتی ارائه میشود و آیا تحقیق کتابخانه ای است یا ارائه سخنرانی و یا صورتهای دیگر؟
3- به کدامیک از حوزه های آزمایشگاه علاقه دارید؟ آموزشی یا پژوهشی یا تشخیصی؟
4- به کدام شاخه از آزمایشگاه تشخیص طبی علاقه بیشتری دارید؟ انگل یا باکتری یا بیوشیمی و غیره.
با دانستن این اطلاعات مقدماتی امیدوارم کمک بهتری به شما بکنم.
می خواستم ببینم امکانش هست برای انتخاب موضوع سمینار من رو راهنمایی کنید ممنون میشم.
با سلام،
از آنجایی که این پرسش به الزامات قانونی وضع شده به وسیلهی آزمایشگاه مرجع سلامت مربوط است، بنا بر این هرگونه روشنگری در بارهی این که این بررسیها کدام آزمایشها را در بر میگیرد و نیز وسعت و روشهای بررسی چگونه باید باشد، در توان مسئولین بزرگوار آن سازمان به عنوان مرجع قانونگذار و نیز ناظر بر اجرای قانون است و امیدواریم به زودی همهی ما را از آن آگاه کنند. در زیر، بنده به عنوان فردی غیر مرتبط با قانون چند نکتهی "غیر قانونی!" را یادآوری میکنم:
- بر اساس دستورکار CLIA در امریکا، بررسی حساسیت به وسیلهی آزمایشگاه برای همهی آزمایشها لازم نیست و در صورت نیاز باید انجام شود.
- برای بسیاری از آزمایشها مانند گلوکز، چربیها، آنزیمها و ... مقادیر خیلی پایین (مثلا گلوکز 5 میلیگر بر دسیلیتر) اهمیت بالینی ندارد، و بنا بر این لازم نیست آزمایشگاه به بررسی حساسیت این روشها بپردازد. اما در مورد برخی سنجشها که مقادیر بسیار پایین اهمیت بالینی دارد، مانند سنجش PSA برای پیگیری عود سرطان پروستات، تعیین بار ویروسهای هپاتیت و ایدز، و سنجش مواد سمی در پزشکی قانونی، لازم است حساسیت سنجش مشخص باشد.
- حساسیت اصطلاحی کلی است که شامل سه جزء است: مرز شاهد LoB، مرز شناسایی LoD، و مرز اندازهگیری LoQ. در برگههای بیشتر کیتها فقط مرز شاهد گزارش شده است. در حالی که برای تعیین مرز شاهد لازم است نمونهی شاهد دست کم 20 بار سنجش شود، برای تعیین مرز شناسایی لازم است یک غلظت پایین را دست کم 60 بار سنجش کرد. برای تعیین مرز اندازهگیری لازم است چند غلظت مختلف با مقادیر کم تهیه کرد و هر یک را 60 بار سنجش کرد، و سپس غلظتی را تعیین کرد که از آن غلظت به بالا، خطای کل سنجش کمتر از خطای کل مجاز است. همانطور که میبینید تعیین مرزهای شناسایی و اندازهگیری بسیار هزینهبر است. از طرف دیگر برای تعیین مرز شناسایی لازم است که مواد و/یا روشهای مرجع در دسترس باشد تا بتوان عدم صحت را در حدود پایین تعیین و در محاسبات به کار برد (و همانطور که میدانید در حال حاضر یکی از گرفتاریهای ما این است که به دلیل دسترسی نداشتن به مواد/روشهای مرجع، راه مناسبی برای تعیین عدم صحت نداریم؛ و بنا بر این وقتی پای تعیین عدمصحت به میان میآید نمیدانیم "به کجای این شب تیره بیاویزیم قبای ژنده خویش را").
- با توجه به هزینه و دیگر سختیهای مربوط به مرزهای پاین سنجش، شاید بهتر باشد که سازندگان یا وارد کنندگان حساسیت کیتها/دستگاهها مرزهای پایین سنجش را تعیین کنند، و مراجع قانونی نیز بر درستی گزارشها نظارت کنند. پیشنهاد CLSI نیز همین است که کارهای وسیع "ارزشیابی" (شامل تعیین تکرارپذیری، عدم صحت و مرزهای پایین سنجش) به وسیلهی سازندگان انجام شود، و در عوض، آزمایشگاهها با انجام بررسیهای محدود "گواهی کردن" نشان دهند که میتوانند با روش مورد نظر به خوبی کار کنند طوری که ویژگیهای ادعا شده توسط سازنده در آزمایشگاه ایشان قابل دستیابی است. سازمان FDA نیز وظیفه دارد مستندات لازم را از سازنده دریافت و بررسی کند و مطمئن شود که بررسیهای مورد نظر به طور کامل و به روش علمی انجام شده است و گزارشهای ارائه شده درست است. اجازه میخواهم به عنوان نکتهای خارج از بحث (یعنی هم غیر قانونی هم غیر بحثی!) عرض کنم که تاییدیه FDA در مورد کیتها و دستگاههای آزمایشگاهی، تایید "کیفیت" آنها نیست بلکه تایید درست بودن "گزارش" مربوط به بررسیهای انجام شده است؛ به اصطلاح گواهی «راستگویی در گزارش، Truth in labeling» است (نقل قول از کتاب ارزشیابی روشها، نوشتهی پروفسور وستگارد). (توضیح کوتاهی در بارهی مرزهای پایین سنجش بر اساس دستور کار CLSI EP17-A 2003 در بخش فایلهای دریافتی قرار دارد. حسابگر انجام محاسبات پیشتر با شمارهی 352 در بخش فایلهای دریافتی گذاشته شده است.)
- در رابطه با اختصاصیت روشها نیز بر اساس دستورکار CLIA در امریکا، بررسی اختصاصیت توسط آزمایشگاه برای همهی آزمایشها لازم نیست و در صورت نیاز باید انجام شود. در امریکا سازندگان وظیفه دارند تاثیر مداخلهگرهای عمومی مانند همولیز، لیپمی، زردی و ضدانعقادها را بررسی کنند و در برگهی کیت گزارش کنند. سازندگان همچنین باید تاثیر واکاههای مشابه، مانند تداخل LH در سنجش FSH، را بررسی و گزارش کنند. در اینجا نیز سازمان FDA نیز وظیفه دارد درستی گزارش را تایید کند.
- چنانچه مرکزی بخواهد از روشی برای بیماران یا شرایط خاصی استفاده کند که احتمال تداخل وجود داشته باشد، مثلا در مرکزی که داروی خاصی استفاده میشود یا استفاده از ضد انعقاد توصیه نشده توسط سازنده، آنگاه آزمایشگاه وظیفه دارد اثر تداخل را بررسی کند. البته در این موارد نیز توصیه پروفسور وستگارد این است که در صورتی که تداخل مادهی مورد نظر پیشتر توسط دیگران بررسی شده و در منابع موجود است، آزمایشگاه میتواند به آن استناد کند و لازم نیست دوباره بررسی را تکرار کند (کتاب ارزشیابی روشها).
امیدوارم پاسخ غیرقانونی بنده دست کم غیرمربوط نبوده باشد.
با احترام فراوان؛ 27/10/94
از جناب دکتر بیات عزیز خواهشمندم در مورد تعیین حساسیت و ویژگی آزمایشات و کیت ها که در چک لیست آزمایشگاه مرجع سلامت به آن اشاره شده است توضیح دهند. آیا واقعاً آزمایشگاه ملزم به انجام آن می باشد یا اینکه به بروشور کیت اکتفا کنیم.
متشکرم
با سلام و پوزش از آقای بخشکار و دستاندرکاران تالار گفتگو به دلیل تاخیر در جوابدهی،
اجازه دهید پیش از پاسخ، نکات زیر را در رابطه با سطوح و تعداد مواد کنترل یادآوری کنم:
- غلظت مواد کنترل باید درون بازهی سنجش باشد؛ یعنی در محدودهی کمترین تا بیشترین غلظتی که آزمایشگاه بدون تغلیظ یا رقیق کردن نمونه، آزمایش را انجام میدهد.
- دستکم باید دو سطح کنترل به کار گرفته شود:
o یک سطح با غلظتی درون محدودهی مرجع،
o سطح دیگر با غلظتی در حدود یکی از برشگاههای مهم بالینی یا در محدودهی بیماری. بسته به آزمایش، غلظت کنترل بیرون از محدودهی مرجع میتواند پایینتر یا بالاتر از محدودهی مرجع باشد.
- تعداد و سطوح مواد کنترل به نوع و گروه واکاوه بستگی دارد:
o برای آزمایشهای بیوشیمی عمومی مانند، الکترولیتها و آزمایشهای عملکرد کبد، به کار بردن دو سطح کنترل قابل قبول است.
o برای آزمایشهای ایمنیسنجی مانند تستوسترون و AFP، خونشناسی و انعقاد، سه سطح مادهی کنترل (پایین، میانی، بالا) توصیه میشود.
o برای سنجش داروها، به کار بردن سه سطح کنترل توصیه میشود تا تمام بازهی سنجش شامل زیردرمانی، درمانی و سمی در برگرفته شود.
o برای برخی از واکاوهها مانند TSH، استرادیول، و PSA، در سنجش نمونههای گروه خاصی از بیماران ممکن است سطح چهارم نیز لازم باشد. مثلا چنانچه قرار است از نتایج سنجش PSA برای پیگیری عود سرطان پروستات استفاده شود علاوه بر کنترلهای پایین، میانی و بالا، باید یک کنترل خیلی پایین با غلظت حدود 0.02 نانوگرم بر میلیلیتر نیز استفاده شود. یا در استفاده از نتایج استرادیول برای کسانی که IVF کردهاند گذاشتن یک کنترل خیلی پایین با غلظت حدود 50 نانومول بر لیتر لازم است.
- در صورتی برای قوانین پایش کیفیت، تعداد نتایج لازم بیش از تعداد سطوح کنترل است، باید تعداد نتایج کنترل؛ مضربی از تعداد سطوح باشد.
با یادآوری نکات بالا بپردازیم به پرسش شما:
قوانینی که برای پایش کیفیت انتخاب میشود از یک سو بستگی دارد به کیفیت روش، و از سوی دیگر بستگی دارد به نکات بالا. مثلا اگر بناست آزمایشهای بیوشیمی با دو سطح کنترل انجام شود (N=2)، آنگاه از قوانینی که در آنها واژههایی مانند 4:1s ، 6x ، 8x ، 10x یا 12x وجود دارد میتوان استفاده کرد؛ از سوی دیگر اگر بناست آزمایشهای ایمنیسنجی با سه سطح کنترل انجام شود انجام شود آنگاه از قوانینی که در آنها واژههایی مانند 2of3:2s ، 6x ، 9x یا 12x وجود دارد میتوان استفاده کرد.
مثلا، برای استفاده از معیار 4:1s در بیوشیمی، میتوان در هر دور هر یک از دو سطح کنترل را دو بار سنجید تا 4 نتیجه به دست آید و در همان دور نسبت به رد یا قبول نتایج بیماران تصمیمگیری کرد. چنانچه بتوانیم یک دور جوابدهی را به تاخیر بیندازیم و نتایج دو دور را روی هم بریزیم، آنگاه روی هم 8 نتیجه خواهیم داشت و میتوانیم از 8x هم استفاده کنیم. البته چنانچه 8x لازم نباشد و فقط بخواهیم 4:1s در مجموعه قوانین ما باشد، برای صرفهجویی در هزینه میتوان هر سطح کنترل را یک بار سنجید و با استفاده از نتایج کنترلها در دو دور، قانون 4:1s را بررسی کرد.
با احترام فراوان، "همکار شما" حسن بیات
سوال بنده راجع به قوانبنی از وستگارد که به multi rules معروف است می باشد:
ظاهرا این قوانین بر اساس تعداد کنترلی که در هر سری کاری گذاشته می شود متفاوت است (N) که این تعداد کنترل را هم میزان کیفیت روش ما تعیین میکند (محصول نهایی نمودارهای توان عملی)
و در این مورد تعداد سطح کنترلی که ما استفاده میکنیم هم تعیین کننده است.
با درک این موارد سوال من این است که چه زمانی از 12X/10X/9X/8X/6X ها استفاده میشود آیا این را مضرب زوج یا فرد بودن کنترل تعیین میکند؟ و اگر چنین است 6X و 12X در استفاده از 2 یا 3 سطح کنترلی ( یا هر دو )کاربرد دارد یا نه؟چون در سایت وستگارد به خوبی این موضوع را متوجه نشدم .در صورت امکان توضیح دهید.از الطاف جنابعالی کمال تشکر را دارم.
همکار محترم ، جناب آقای دکتر ناصر تقی نیا ، سلام
از توجه جناب عالی سپاس گزارم . بخش تالار گفتگوی وب سایت هر روز در ساعات کاری بررسی می شود و در صورتی که پیامی وارد شود ، در همان روز در سایت قرار می گیرد . همچنین در همان روز یا در روز بعد از طریق ایمیل برای همکارانی که در بخش "دریافت آخرین مقالات و اخبار" در بخش "تماس با ما" وب سایت عضو شده اند ، ایمیل اطلاع رسانی ارسال می گردد.
در واقع مشکل کم فعالی تالار گفتگو ارتباطی با به روز رسانی سایت ندارد ، چون وب سایت روزانه بررسی شده و به روزرسانی ها با تاریخ مشخص می شود.
فعالیت در این بخش داوطلبانه است و اشخاصی که تمایل به پرسش، پاسخ و همکاری دارند نیز کم هستند. اکثر پرسش های مطرح شده نیز بحث های علمی است که پاسخ به آن زمان بر و تخصصی است و از این نظر نمی تواند با سرعت فعالیت شبکه های اجتماعی صنفی مقایسه شود.
لطفا پیام 508 را نیز ملاحظه بفرمایید.
باسلام تالار گفتگو که جنابعالی مسوولیت آن را برعهده دارید به لطف بزرگانی که پاسخگوی مشکلات هستند به دلیل کاربردی بودن مسایل مطرح شده به زعم اینجانب یکی از موثرترین راهها برای بالابردن سطح آگاهی جامعه آزمایشکاهی به حساب می آید و باید به نوبه خود از همکارانی که مشکلات خود را در آن مطرح می کنند نیزتشکر کنم .
البته تنها نقطه ضعف آن به نظر اینجانب تاخیر در به روز رسانی سایت می باشد .
این تاخیر باعث می شود جواب سوال عملا به کار موارد مشابهی بیاید که ممکن است در آینده مجددا پیش آید و زمان برای حل کردن اصل موضوع از دست برود .
لذا تقاضا دارم در صورت امکان به روزرسانی بسیار سریع تر انجام شود مثلا روزی 2 بار یا چنانچه امکان آن باشد اصولا به روز رسا نی حذف شود وبه صورت لحظه ای همکاران بتوانند نظر خود را در سایت به نمایش بگذارند .
البته بزرگواران اهل فن چناچه در گروههای علمی واتس آپ ویا تلگرام نیز افتخار حضور بدهند باعث سرافرازی است .
مقدمه :
اگر شرایط نگهداری سرم در دو بازه زمانی ، یعنی از زمان نمونه گیری در شب تا ظهر روز بعد ، و از انجام آزمایش اول تا انجام آرمایش دوم ، ذکر می گردید ، مطمئنا اظهار نظر دقیق تری را می توانستم انجام دهم .
با این وجود من فرض را بر این می گذارم که از زمان نمونه گیری که در شب انجام گرفته تا زمان آزمایش اول، سرم در یخچال نگهداری شده است . و از زمان انجام آزمایش اول تا ظهر روز بعد حداقل سرم در فریزر منجمد شده باشد .
اما پاسخ
در ابتدا باید مشخص کنیم که کدام جواب صحیح است جواب 200 یا 2700 ؟
آنزیم آلکالن فسفاتاز در بارداری بدلیل تولید ایزوآنزیم جفتی آن افزایش می یابد . میزان این افزایش 200 تا 300 درصد است . پس منطقی است که نتیجه فعالیت 2700 برای این آنزیم را نتیجه صحیح و منطبق با وضعیت بیمار بدانیم و نتیجه 200 را خطا و غیرواقعی است .
اما با توجه به توضحیات پرسشگر محترم مبنی بر درست بودن شرایط آنالیتیکال چرا این اتفاق افتاده است؟
اگر شما سرم را در فریز منجمد کنید و دوباره آن را از فریز در آورده و آب نماید برای اینکه آنزیم آلکالن فسفاتاز فعالیت کاملا خود را بدست آورد نیاز به زمان دارد که این زمان بسیار بیشتر از ده دقیه و پانزده دقیقه است فی الواقع این زمان به 18 ساعت میرسد . یعنی شما بعد از آب کردن سرم باید 18 ساعت آن را در دمای اطاق نگه داری کنید و سپس آزمایش نمایید تا آنزیم فعالیت کامل خود را کسب نمایید.
اگر سرم را فریز کرده باشید می تواند علت این اختلاف این باشد
چنانچه در روز اول و دوم، براي انجام آزمايش از كيت هاي آلكالين فسفاتاز دو شركت مختلف استفاده شده، شايد دو كيت مختلف در اندازه گيري ايزوانزيمهاي آلكالن فسفاتاز قدرت يكساني نداشته و در نتيجه باوجود تحت كنترل بودن روش ، نتايج مختلفي حاصل گرديده است.
قابل ذكر است كه
نيمه عمر ايزوآنزيم هاي آلكالین فسفاتاز با يكديگر متفاوت اند.
ايزو آنزيم روده اي در حد چند دقيقه، استخواني يك روز، كبدي سه روز و جفتي هفت روز.
شايد كاهش نمونه مورد نظر در عرض دو روز مربوط به اين پديده باشد.
انزيم آلكالن داراي ايزوآنزيمهاي مختلفي است كه بعضي ازآنها به حرارت حساس تر ( كبدي و استخواني ) و بعضي مقاوم ترند ( جفتي و وابسته به تومور ).
از اين ويژگي براي تفكيك انواع آن استفاده ميشود. سرم را مدتي در حرارت ٦٢ ( يا٥٦) قرار داده و مجددا آزمايش انجام وميزان كاهش آن بررسي و تفسير ميشود.
نمونه مورد نظر جناب رستمي ممكن است در مدت زمان ياد شده بطريقي در معرض حرارت قرار گرفته وكاهش يافته است.
---------------------------------------------------
باعرض سلام واحترام
انواع آلكالن حساس به حرارت، درصورتيكه در معرض حرارت قرار گيرند، از بين رفته وباعث افت شديد آلكالن در نمونه مي شوند.
شايد نمونه مورد نظر حاوي اين نوع بوده و بطريقي مثلا كنار شوفاژ ويا زير نور شديد آفتاب ويا سانتريفوژ باموتور معيوب ومحفظه گرم و غيره قرار گرفته و كاهش يافته باشد.
با سلام خدمت آقای رستمی و دیگر همکاران،
با توجه به پیشینهای که از جناب آقای مراد رستمی در چاپ مقالات علمی سراغ داریم، باور بنده این است که ایشان بررسیهای لازم را انجام وعلت را یافتهاند، و قصد ایشان از طرح این پرسش جلب توجه همکاران به اهمیت نگهداری صحیح نمونهها و معرفها و موارد دیگراست؛ و بنا بر این منتظر هستم که ما را نیز از علتی که یافتهاند آگاه نمایند.البته این مقدمه راه گریز خوبی برای من بنده نیز میباشد، زیرا من طبق معمول به جای پاسخ، چند پرسش یا"شبه نکته"تحویل میدهم! این هم پرسشها و شبه نکتههای بنده در رابطه با این مطلب:
- پایداری آنریم ALP خیلی زیاد نیست: 2 تا 3 روز در یخچال و 1 ماه در منفی 25 درجهی سانتیگراد (و بنا بر این در دمای اتاق پایداری بسیار کمی دارد). با توجه به این، یکی از کارهایی که باید انجام شود این است که بررسی شود آیا نمونه در شرایط مناسب نگهداری شده است. تکرار آزمایش ALT میتوانست کمک کننده باشد، زیرا ALT هم از دستهی آنریمهای ناپایدار است.
- به جز در مورد برخی واکاوهها (آنالیتها)، نمونه را حداکثر یک بار میتوان فریز/ذوب کرد، و فریز کردن نمونههای که قبلا فریز و ذوب شدهاند سبب تخریب واکاوهها میشود، به ویژه در مورد آنزیمها که فقط اندکی تغییر در ساختار فضایی پروتئینی آنها میتواند فعالیت آنزیم را کاهش دهد. بنا بر این باید بررسی شود آیا تا زمان سنجش دوم، نمونه بیش از یک بار فریز/ذوب نشده است؟ (در آزمایشگاهها باید از فریزرهایی که به طور خودکار برفکزدایی میکنندبه اصطلاح دفراست استفاده نشود، چون به دلیل حجم کم نمونهها(و مواد دیگر مانند کنترلها و کالیبراتورها)، ممکن است نمونههادر مدت برفک زدایی ذوب شوند.
- نکتهی دیگری که باید در نظر گرفت، خراب شدن نسبی معرف در فاصلهی بین دو سنجش است. همانطور که میدانیم در سنجش آنزیمها از واکنشهای پویا (کینتیک) استفاده میشود. در این واکنشها، در شروع آزمایش مدتی به عنوان "زمان تاخیر" در نظر گرفته میشود تا واکنش شروع شود و به"مرحلهی اندازهگیری" برسد که در آن، نمودار تغییر جذب خطی است. گاهی ممکن است فعالیت آنزیم در مقایسه با مقدار سوبسترا چنان زیاد باشد که قسمت عمدهی سوبسترا در زمان تاخیر مصرف شود و بنا بر این وقتی که دستگاه وارد مرحلهی اندازهگیری میشود، سوبسترای چندانی باقی نمانده باشد، و به رغم فعالیت بالای آنزیم در نمونه، تغییر جذب چندانی رخ ندهد. وقتی که از نمونهای نتیجهی بالا انتظار داریم اما نتیجهی پایین به دست میآید، برای پی بردن به این که این رخداد ناشی از نسبت بالای آنزیم به سوبسترا نیست، میتوان از بررسی نمودار واکنش کمک گرفت. در حالت معمول، منحنی واکنش با یک خط تقریبا افقی شروع میشود و در پایان مرحلهی تاخیر، بالارونده یا کاهنده میشود. اما چنانچه فعالیت آنزیم نسبت به سوبسترا خیلی زیاد باشد و قسمت عمدهی سوبسترا در مرحلهی تاخیر مصرف شده باشد، منحنی در مرحلهی تاخیر دارای شیب شدید افزایشی یا کاهشی خواهد بود و پیش از رسیدن به مرحلهی اندازهگیری شیب آن بسیار کاسته شده و تقریبا افقی میشود.
در مورد مشکل مطرح شده ممکن است معرف تا روز دوم به طور نسبی خراب شده باشد، طوری که مقدار سوبسترا در آن برای غلظتهای معمولی و اندکی بالا (شامل کنترلها) کافی باشد اما برای این نمونه که خیلی بالا بوده است کافی نباشد.
- فعالیت آنزیم ALP در نمونههای ذوب شده میتواند تا 30% افزایش یابد؛ بنا بر این پیش از آزمایش نمونهی ذوب شده باید یک ساعت آن را در دمای اتاق نگهداری کرد تا فعالیت به سطح واقعی بازگردد(این مسئله در مورد کنترل و کالیبراتورهای فریز شده نیز باید رعایت شود). در مورد این نمونه، حدود 30% افزایش به معنای افزایش فعالیت از 2700 به حدود 3500 است. بنا بر این اگر این نمونه پس از ذوب شدن، بدون نگهداری در دمای اتاق روی اتوآنالایزر گذاشته شده باشد، ممکن است فعالیت بالای آن از مقدار سوبسترای معرف بیشتر شده باشد و مشکلی که در بالا بیان شد رخ داده باشد. به ویژه اگر افزایش فعالیت آنزیم با تخریب نسبی معرف همراه شده باشد احتمال بروز این رخداد بیشتر میشود.
با تقدیم احترام، حسن بیات
نمونه سرم یک خانم باردار بستری در بیمارستان، که از شب قبل برای آزمایشگاه ارسال شده بود، ظهر روز بعد انجام شد و نتیجه آلکالین فسفاتاز وی 2700 شد که در تکرار آزمایش نیز همین نتیجه به دست آمد. (AST و ALT به ترتیب 47 و 60 شدند).
در آن روز دستگاه کاملا کالیبر بود و نمونه کنترل هم درست خوانده شد و چند نمونه خیلی پایین هم داشتیم.
ظهر روز بعد دوباره درخواست انجام آزمایش روی همان نمونه از طرف بخش داده شد که نتیجه 200 برای وی به دست امد. این نتیجه توی تکرار آزمایش هم تکرار شد.
توی این روز هم دستگاه کاملا کالیبر بود و نمونه کنترل درست خوانده شد.
به نظر شما، چه اتفاقی برای نمونه مذکور رخ داده است؟
با تشکر
همانطور که همکاران بزرگوار میدانند چند سالی است که بحث "عدم قطعیت" نتایج آزمایشگاهی مطرح است؛ از جمله، گزارش عدم قطعیت در برگهی جواب آزمایش همراه نتایج آزمایشگاهی، یکی از الزامات ISO 15189 هم در ویرایش 2007 و هم در ویرایش 2012 است (چند سال پیش نیز در کنگرهی ارتقای کیفیت، آقای دکتر آیتکن در بارهی عدم قطعیت سخنرانی کردند).
به تازگی وبسایت Westgard.com به نظرسنجی در بارهی عدم قطعیت پرداخته است و این نظرسنجی هم اکنون در این وب سایت در حال انجام است. به گفتهی آقای استن وستگارد، دلیل این نظرسنجی آن است که "در برخی نقاط جهان، عدم قطعیت با اقبال زیادی روبرو شده است، حال آنکه در سایر نقاط جهان (مانند ایالات متحده)، به ندرت در بارهی آن صحبت میشود و هرگز اجرا نمیشود"، و این نظرسنجی بنا دارد با پرسش از آزمایشگاهیان سراسر جهان "تصویر واقعیتری از تعداد آزمایشگاههایی که عدم قطعیت را حساب میکنند، و نیز تعداد آزمایشگاههایی که واقعا قصد این کار را دارند به دست دهد" (اظهارات منسوب آقای استن وستگارد نقل به مضمون است از مطلبی از ایشان با نشانی
http://james.westgard.com/the_westgard_rules/2015/10/do-you-mu.html
در سایت وستگارد).
به نظر بنده، نظر به فراگیر بودن مباحثی از این دست و به ویژه الزام ISO 15189 به گزارش عدم قطعیت، خوب است آزمایشگاهیان ایرانی نیز در این نظرسنجی شرکت و بر غنای آن بیفزایند. همکاران علاقمند میتوانند با مراجعه به نشانی https://www.surveymonkey.com/r/DO-U-MU در وبسایت وستگارد در نظرسنجش شرکت کنند.
با احترام فراوان
میخواهم از این طریق از جناب دکتر بیات عزیز بخاطر آموزش کارمندان بخش های دولتی و خصوصی در سطح قائمشهر و ساری کمال تشکر را نمایم.
امیدوارم بتوانیم جبران محبت ایشان را کنیم.
می خواستم بدانم هزینه آزمایش برای تشخیص CML از طریق RT-PCR چقدر هست؟
مرسی
همکار محترم سرکار خانم دکتر مهرداد،
با سلام ،
روش نگهداری باکتری های برنامه EQAP نیز مانند سایر سوش های کنترل کیفی است که در آزمایشگاه ها برای کنترل دیسک های آنتی بیوگرام و محیط مولر هینتون آگار استفاده می شود.
لطفا فایل " نگهداري و استفاده از سويه هاي باکتريايي " را در بخش " راهنماها، جداول و مقالات " مطالب آموزشی باکتری شناسی وب سایت EQAP ، ملاحظه فرمایید.
http://www.eqap.ir/index.aspx?id=1910
یک سوال از دکتر ولی زاده دارم :
چگونه می توان باکتری هایی که برای برنامه EQAP به آزمایشگاه ها ارسال میشود را به صورت بلند مدت نگه داری و از آنها در جهت مقاصد کنترل کیفی میکرب شناسی استفاده کرد؟
شرایط نگهداری این باکتری ها چیست؟
امروز چهارشنبه اول مهرماه 1394 ، سه سال از شروع فعالیت تالار گفتگو می گذرد.
طی این 3 سال ، 507 پیام در این تالار نمایش داده شده است.
314 پیام در سال اول ، 123 پیام در سال دوم و 70 پیام در سال سوم.
رشد روز افزون و استفاده گسترده از شبکه های اجتماعی در دو سال اخیر برای دسترسی آنی و تبادل سریع اطلاعات ، جایگزینی برای تالار های گفتگو شده است.
چنان که در دو سال گذشته در همین روز در پیام های 314 و 437 عرض کردم ، از تمام همکاران بزرگواری که در این تالار مشارکت نموده اند ، سپاس گزاریم ، بویژه از استاد ارجمند جناب آقای دکتر حسن بیات که زحمت راهنمایی و پاسخگویی اکثر پرسش های مطرح شده را تقبل نمودند.
از امروز بخش جدیدی در آرشیو وب سایت با عنوان "آرشیو نشریات خارجی" ایجاد شده است . علاقه مندان می توانند از این بخش به مجموع شماره های نشریات خارجی که از 4 سال پیش در این وب سایت قرار گرفته است، دسترسی یابند.
برای حل شدن مشکل خون کنترل می توانید از برند دیگری استفاده کنید .من چندین سال است که خون کنترل استفاده می کنم و هیچ مشکلی ندارم . فقط سفارش برای 6 ماه را یک جا می دهم .
بنظرم خيلي خوب است هييت مديره زحمتكش انجمن نسبت به كمك به اعزام دانشجو براي ادامه تحصيل در مقطع دكتري كه امكان آن در امريكا فراهم است تلاش كنند.
آنچه در بالا آمد پیشگفتار نخستین بخش از یک سلسله مقاله است به قلم استن وستگارد با عنوان "همهی قوانین را نقض کنید" که به تازگی بر روی وبسایت Westgard.com قرار گرفته است (قابل دسترسی در نشانی http://www.westgard.com/break-all-rules-1.htm). این سلسله مقاله قرار است در 6 بخش به صورت ماهانه بر روی وبسایت وستگارد منتشر شود، و هدف نویسنده این است که به صورت گام به گام خوانندگان را از نگرش قدیمی پایش کیفیت که مبتنی است بر معیار به اصطلاح «چندقانونی وستگارد» به نگرش «پایش کیفیت اختصاصی» که مبتنی است بر الزامات کیفیت از یک سو و ویژگیهای عملکردی روش سنجش از سوی دیگر راهنمایی کند.
از آنجایی که همین نگرش قدیمی برای سالها در ایران تبلیغ شده است، به نظرم مطالعهی این سلسله مقاله توسط میتواند گامی باشد در راستای جایگزین شدن شیوهی درست پایش کیفیت. به اطلاع علاقمندان به مطالعهی ترجمهی فارسی میرسانم ترجمهی این مقالات با مجوز شرکت Westgard QC از شمارهی 138 ماهنامهی اخبار آزمایشگاهی در دسترس علاقمندان قرار میگیرد.
با احترام فراوان، حسن بیات
با سلام
به هر حال جواب آزمایش توسط کارشناسان و کاردادنان و بخش پذیرش انجام و جوابدهی می گردد. ضمنا در قوانین نظام پزشکی چنین مواردی پیش بینی نشده است مضاف بر اینکه جواب آزمایش باید به فرد آزمایش دهنده با تشخیص هویت وی داده شود.
حدود 1-2 ماهه که خون کنترلی که استفاده میکنم MCV ,HCTرا بالا میخواند حتی گاهی بالاتر از 2s و این مسیله اول باعث شد که شک به سل کانتر کنیم ولی سل کانترو دستی چک کردیم مشکلی نداشت.از طرفی این مشکلو در ازمایشگاه دیگر با دستگاه و پرسنل دیگر هم دارم. میخواستم ببینم از همکاران محترم کسی چنین مشکلی داشته؟
امروز شخصی به آزمایشگاه مراجعه نمود و از بابت اینکه جواب را همکاران پذیرش از پاکت بیرون آورده و مشاهده نموده (جهت گرفتن شرح حال) ابراز گله مندی کرده و اصرار داشت جواب را هیچکس جز مسئول آزمایشگاه نباید رویت کرده و این امر خلاف قوانین نظام پزشکی می باشد. حال سوال بنده این است این ادعا وجاهت قانونی دارد. و یا در قوانین نظام پزشکی چنین مواردی درج شده یا نه؟ با سپاس فراوان.
در اواخر اردیبهشت ماه گذشته، دوست و همکار گرامی آقای بخشکار در این صفحه مشکلی را در رابطه با تغییرات نتایج TSH در نمونههای متوالی بیان کردند. در زیر چند نکته در این رابطه تقدیم میگردد.
نوسان زیستی TSH در بدن یک فرد برابر 29.3% است؛ یعنی به طور طبیعی و بدون هیچگونه عامل دیگری باید نوساناتی تا این حد را در نتایج یک نفرد انتظار داشت (به عنوان مقایسه نوسان زیستی درون-فردی در مورد T3 برابر 6.9% و در مورد T4 برابر 4.1% است). همچنین "ترشح TSH به عوامل دیگری به غیر از مشکلات تیروئید بسیار حساس است. به عنوان مثال، سطح TSH مکررا طی بیماریهای حاد سرکوب میشود. داروهای متعددی ممکن است سطح TSH را تغییر دهند (تعدادی از داروهای مداخله گر در جدول تداخل دارو-آزمایش که پیشتر در صفحهی فایلهای دریافتی قرار گرفته است فهرست شده است- دو فایل با شمارهی 220). سطح TSH تحت تاثیر بیماریها و اختلالات غیر تیروئیدی مانند نارسایی فوقکلیه، بیاشتهایی عصبی و بیماریهای اتوایمیون، قرار میگیرد. نتایج روز به روز TSH ممکن است تا 50% باشد میانگین نتایج تغییر کند، و 40% تغییرات در نتایج نمونههایی رخ میدهد که در زمان یکسانی از روز گرفته شدهاند"*.
به دلیل همین تغییرات زیاد سطح این هورمون در بدن است که در غربالگری کمکاری/پرکاری تیروئید با استفاده از آزمایش TSH نمیتوان تنها به یک جواب TSH اکتفا کرد و باید حتما پس از مدتی آزمایش را تکرار کرد به ویژه وقتی که "مراجعه کننده اصلا سابقه بیماری تیروییدی ندارد".
نظر به تاثیر تداخلی آنتیبادیهای اتوایمیون در سنجشهای مبتنی بر واکنش آنتیژن/آنتیبادی، مطالب طرح شده در متون 470، 472، 475 و 477 در همین صفحه ممکن است تا حدی مرتبط و کمککننده باشد.
با آرزوی بهروزی،
حسن بیات
*نقل به مضمون از مقالهی
Screening for Thyroid Dysfunction: U.S. Preventive Services Task Force Recommendation Statement. Ann Intern Med. doi:10.7326/M15-0483. http://annals.org
با سلام،
با این امید که نقض شروط "شرح کامل" و "ذکر منبع" بر اینجانب بخشیده شود چند خط زیر تقدیم میگردد.
تا آنجایی که بنده میدانم در حدود 15 سال اخیر و پس از عیارمند کردن روش انجام GTT در افراد غیر باردار توسط WHO، در دستورکار سازمانهای مختلف مانند ADA و NIH برای غربالگری/تشخیص دیابت آزمایش 2hpp پیشهناد نمیشود بلکه آزمایش GTT به روش معیار WHO توصیه میشود. همچنین در پژوهشهای گوناگون نیز آزمایش GTT انجام شده است (و از قضا یکی از دلایل این که در مورد دیابت آمار قابل مشخصی وجود دارد همین انجام GTT به یک روش یکسان در مطالعات گوناگون است؛ حال آن که در مورد GDM، چون آزمایش GTT به روشهای گوناگون توصیه و انجام میشود آمار نیز گوناگون است).
اگرچه در پاگانا از آزمایش 2hpp به عنوان آزمایش غربالگری یاد شده است اما بنا به اظهار منابعی مانند WHO و ADA در مورد دیابت، غربالگری و تشخیص با آزمایشهای یکسان و با معیارهای یکسان انجام میشود (FPG، RPG، 2hPG و A1C) و اینطور نیست که برخی آزمایشها غربالی باشند و برخی تاییدی. هیچ یک از این آزمایشها، تایید آزمایش دیگر به شمار نمیآید و چنانچه هر یک از این آزمایشها مثبت شد در صورت نیاز به تایید، باید "همان" آزمایش تکرار شود و نه این که آزمایش دیگری برای تایید انجام شود. همچنین همانطور که نیک میدانید شرط این که بتوان از یک آزمایش برای غربالگری استفاده کرد آن است که آن آزمایش حساسیت بالینی بالایی داشته باشد، حال آن که با توجه به این که غذای مصرف شده برای آزمایش 2hpp گاهی ممکن است کمتر از 75 گرم گلوکز داشته باشد و یا این که سرعت آزاد شدن و جذب گلوکز کم باشد، بنا بر این به نظر نمیرسد که آزمایش 2hpp حساسیت بالینی بالایی داشته باشد طوری که بتوان از آن برای غربالگری استفاده کرد (با تاکید بر این که این فقط نظر غیرکارشناسانهی بنده است در مقابل منبع معتبری مانند پاگانا).
به نظر بنده شاید در کنار دلایل دیگر، یک دلیل درخواست 2hpp به جای GTT برای غربالگری/تشخیص دیابت این باشد که در متون مختلف به جای نوشتن عبارت کامل مثلا "نتیجهی 2hPG در آزمایش GTT" فقط به ذکر 2hPG اکتفا میشود (زیرا در واقع آنچه که از آزمایش GTT به دست میآید فقط یک نتیجهی گلوکز پلاسمای ساعت دوم است) و این تشابه بین اسامی 2hpp و 2hPG سبب یکی انگاشتن این دو آزمایش و در نتیجه اشتباه در درخواست آزمایش میشود (تاکید میکنم که "شاید" یکی از دلایل این باشد).
مقالهی مورد نظر شما به لطف دستاندرکاران زحمتکش وبسایت انجمن در همین وبسایت و به نشانی زیر در دسترس است:
http://www.iacld.ir/news/2011-06-29-05-01-51/745-2hpp--2h-pg-----------13911220
با احترام بسیار، حسن بیات